Leer echt luisteren naar je eigen gevoelens

Hoe goed ken jij je eigen gevoelens? Luister eens écht naar jezelf.

Het omgaan met gevoelens en emoties is zo'n onderwerp waar iedereen mee te maken krijgt, maar niet altijd even goed raad mee weet. Misschien loop jij ook wel eens weg van verdriet of pijn? Je bent zeker niet de enige. Toch kan het een wereld van verschil maken als je leert luisteren naar wat je echt voelt.

Stel jij jezelf wel eens de vraag: "Hoe gaat het écht met mij?" We vragen het vaak genoeg aan anderen, maar vergeten onszelf. Af en toe even stilstaan bij je eigen gevoelens en emoties kan je verrassend veel inzichten geven. Je lichaam en je hart hebben namelijk veel te vertellen, als je maar bereid bent te luisteren.

Hoe meer vanuit je gevoel leven?

Misschien vind je het moeilijk om minder vanuit je hoofd en meer vanuit je gevoel te leven. Een eenvoudige oefening kan al helpen. Probeer een paar keer per dag jezelf de vragen te stellen: "Welke gedachten heb ik nu? Wat voel ik en welke emoties ervaar ik? Wat voel ik in mijn lijf?" Door dit regelmatig te doen, word je je bewuster van jezelf en kun je bewustere keuzes maken over wat je met die gevoelens doet.

Maar hoe ga je dan om met die emoties, zodra je ze hebt opgemerkt? Voor velen van ons is de reactie op gevoelens bijna automatisch, ontstaan door hoe we het hebben geleerd in onze jeugd. Als kind kreeg je misschien te horen dat je je niet aan moest stellen, of dat huilen voor watjes was. Zulke overtuigingen kunnen ervoor zorgen dat je als volwassene je gevoelens liever vermijdt of onderdrukt.

Je gevoelens opkroppen of wegduwen lijkt in eerste instantie misschien prettig, maar op de lange duur leidt het vaak tot een heftige terugkeer van die emoties. Net zoals een bal die je onder water duwt en die plotseling met grote kracht naar boven schiet.

De manier van vermijden

Veel mensen zullen zich herkennen in het vermijden van hun emoties door bijvoorbeeld altijd maar bezig te blijven, te veel te eten of te sporten. Alles om maar niet te hoeven voelen. Maar vraag jezelf af: is dit echt hoe ik wil omgaan met mijn gevoelens? Geeft deze aanpak mij wat ik diep van binnen wil?

Als je meer vanuit je gevoel leeft en openstaat voor je emoties, brengt dat veel voordelen met zich mee. Je voelt je meer verbonden met jezelf en ervaart meer innerlijke rust. Achter elke emotie schuilt namelijk iets wat je nodig hebt of verlangt. Emoties zoals boosheid of jaloezie zijn signalen die je iets proberen te vertellen.

Wees kwetsbaar

Je kwetsbaar opstellen kan ook veel opleveren. Als mensen om je heen weten wat er in je omgaat, kunnen ze beter inspelen op jouw behoeftes. Dit zorgt niet alleen voor een sterkere verbinding met anderen, maar ook met jezelf.

Dus neem de tijd voor jezelf. Sta stil bij wat je voelt en leef bewuster vanuit je gevoel. Het kan je leven op positieve wijze veranderen.

ken jij jezelf?

Hoe goed ken jij jezelf eigenlijk? Goed? Of valt daar nog het een en ander te ontdekken? Op deze website krijg je tools om jezelf nog beter te leren kennen zodat je weet 'wie je bent' én uiteindelijk ook 'wat je wilt'.

Wil je direct aan de slag? Bekijk dan ons online kenjezelf programma boordevol met meditaties, oefeningen en tools.

Ga je liever in een groep gezamenlijk aan de slag? Dan is het live kenjezelf programma wellicht een goede optie voor jou. We starten in september.

Of... ga direct aan de slag met deze HELP! online trainingen:

Direct aan de slag

Met deze programma's ga je direct aan de slag met jezelf.

Ontdek jezelf

Leer jezelf nóg beter kennen met de inspirerende opdrachten uit het kenjezelf programma.