Ben jij te aardig? Herken het please-syndroom!

Wil je altijd iedereen blij maken? Pas op, misschien cijfer je jezelf weg.

Sta je vaak klaar voor anderen en vind je het belangrijk dat iedereen het naar zijn zin heeft? Dan kan het goed zijn dat jij een 'pleaser' bent. Op het eerste gezicht lijkt daar niets mis mee. Je wilt gewoon dat iedereen gelukkig is. Maar wist je dat dit vaak voortkomt uit je eigen behoefte aan goedkeuring, erkenning en waardering van anderen? Hierdoor kan je jezelf onbewust tekort doen. Jij bent namelijk al goed zoals je bent.

Herken je een pleaser in jezelf?

Als je een pleaser bent, bestaat de kans dat je moeite hebt met het vinden van een evenwicht tussen geven en nemen. Misschien help je anderen graag en geef je veel, maar vind je het lastig om iets te ontvangen. Je voelt je misschien ongemakkelijk wanneer je een compliment krijgt. Door jezelf weg te cijferen en ervoor te zorgen dat anderen niets tekortkomen, vergeet je je eigen behoeften en grenzen. Vraag jezelf eens af: doe ik echt de dingen die ik wil doen?

Waarom pleasegedrag niet altijd positief is

Pleasegedrag is op zich een prachtige eigenschap. Het laat zien dat je bereid bent om voor anderen klaar te staan. Maar het is belangrijk om te begrijpen waar dit gedrag vandaan komt, want het mag niet ten koste gaan van jezelf. Jezelf constant weggeven kan wijzen op een gebrek aan zelfrespect en kan zelfs relaties met anderen schaden. Bedenk dat je waarde niet afhangt van wat je voor anderen doet.

De oorzaak achter het pleasegedrag

Vaak ligt de oorzaak van pleasegedrag in het verleden. Het is een manier om afwijzing, verlating, conflicten of een negatieve sfeer te vermijden. Hoewel het in het verleden nuttig kon zijn, kan het in je volwassen leven voor stress, vermoeidheid of zelfs een burn-out zorgen.

Hoe kun je verandering teweegbrengen?

Een eerste stap naar verandering is bewustwording. Wees je bewust van jouw gedachten, overtuigingen, en gedragingen. Kijk naar de afgelopen week: heb jij keuzes gemaakt op basis van je eigen behoeften en verlangens? Dit helpt bij het herkennen wanneer je weer in je oude patronen vervalt en stelt je in staat om de stappen te zetten die jij echt wilt zetten. Je bent meer waard dan je denkt!

Zet jezelf op nummer één

Het is tijd om jezelf eens op nummer één te zetten. Sta stil bij wat je werkelijk in het leven wilt en onderzoek of je momenteel leeft zoals je dat echt wilt. Onthoud dat je het waard bent!

Door deze stapjes te volgen en bewust te worden van je neiging om anderen te pleasen, kun je een meer uitgebalanceerd en vervullend leven leiden. Het gaat erom dat je erkent wat je werkelijk wilt en nodig hebt in het leven. Zo kun je het leven leiden dat jij diep van binnen altijd al hebt willen leiden.

ken jij jezelf?

Hoe goed ken jij jezelf eigenlijk? Goed? Of valt daar nog het een en ander te ontdekken? Op deze website krijg je tools om jezelf nog beter te leren kennen zodat je weet 'wie je bent' én uiteindelijk ook 'wat je wilt'.

Wil je direct aan de slag? Bekijk dan ons online kenjezelf programma boordevol met meditaties, oefeningen en tools.

Ga je liever in een groep gezamenlijk aan de slag? Dan is het live kenjezelf programma wellicht een goede optie voor jou. We starten in september.

Of... ga direct aan de slag met deze HELP! online trainingen:

Direct aan de slag

Met deze programma's ga je direct aan de slag met jezelf.

Ontdek jezelf

Leer jezelf nóg beter kennen met de inspirerende opdrachten uit het kenjezelf programma.