Mag je zijn wie je bent?

Durf jij echt jezelf te zijn? Ontdek wat er gebeurt als je dit omarmt.

Leef jij je eigen leven en mag je helemaal jezelf zijn? Of leef jij op een manier die anderen van jou verwachten?

We zijn als persoon allemaal anders. Zo is de een introvert en een ander juist extravert. De een heel sociaal en een ander weer graag op zichzelf. Het belangrijkste is of jij je ook gedraagt naar de persoon die je bent. Blijf je echt bij jezelf of ben je snel geneigd om je maar anders voor te doen dan dat je bent om erbij te horen en leuk gevonden te worden?

Sociaal wenselijk gedrag

Afgelopen weekend zat ik op een terras en hoorde ik aan een tafeltje naast mij een meneer vertellen: “ik heb mijzelf geleerd om mij sociaal wenselijk te gedragen”. Het was een uitspraak die mij erg aan het denken zette. Want wat betekent het als jij jezelf iets moet aanleren om aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Blijf je dan nog wel bij jezelf, is de vraag die dan bij mij opkomt.

Voor mij gaf het in ieder geval genoeg inspiratie om er een blog over te schrijven.

Als mens zijn we allemaal op zoek naar liefde, erkenning en acceptatie. We willen er graag bij horen en het laatste dat we willen is om te worden afgewezen. En dat maakt dat we al op jonge leeftijd doorkrijgen hoe we deze liefde en aandacht van onze ouders of verzorgers kunnen krijgen.

We denken als kind maar ook als volwassene dat als we ons aanpassen we aardiger en leuker gevonden worden door anderen en er meer verbinding ontstaat. Maar is dat ook zo? Als jij echt jezelf bent stel jij je juist veel kwetsbaarder op, en zorgt dat niet juist voor meer begrip en verbinding?

Toch is het niet altijd even makkelijk om helemaal jezelf te kunnen en willen zijn. En wanneer ben je ook echt helemaal jezelf?

Wanneer ben je dan jezelf?

Je bent jezelf als jij jezelf durft te laten zien, helemaal zoals je bent. Je gedraagt zoals je dat wilt en je mening durft te geven omdat jij vindt dat het zo is. En dat zorgt voor zelfvertrouwen.

Vind je het lastig om jezelf te zijn dan ben je vaak gevoelig voor de mening van anderen. Je durft je niet te uiten of uit te spreken wat je denkt of wilt, en bent vooral bezig met wat anderen van jou vinden. En dat zorgt voor onzekerheid.

Om helemaal jezelf te kunnen zijn en het leven te kunnen leiden dat bij jou past, is het belangrijk om jezelf te leren kennen. Want wie ben je eigenlijk? Hoe sta je in het leven en waar word jij blij en gelukkig van? En een nog belangrijker vraag: “gedraag jij je daar ook naar?”

Of ben jij misschien die introverte persoon die zich extravert gedraagt om er maar bij te horen?

Ik verzeker je, dat houd je niet lang vol. Het kan een bron zijn van stress en onzekerheid en kan leiden tot depressiviteit of een burn-out.

Stel jezelf eens de vraag: “Mag ik zijn wie ik ben?”

Ik geef je hier een aantal tips waardoor het je beter lukt om jezelf te zijn:

  1. Leer jezelf kennen. Wie ben je echt? Ga op onderzoek uit.
  2. Accepteer jezelf. Iedereen heeft leuke en minder leuke kanten.
  3. Wees eerlijk naar jezelf. Ken je eigen grenzen en ga hier niet aan voorbij.
  4. Laat jezelf zien. Zet je masker af en laat zien wie je echt bent.
  5. Stel je kwetsbaar op. Je kwetsbaar opstellen zorgt voor zoveel meer verbinding.
  6. Oordeel niet. Oordeel niet over jezelf of een ander. Zet je oordeel om in compassie.
  7. Onderzoek wat je wilt en waar jij blij en gelukkig van wordt. Pas dan leef jij je eigen leven.
  8. Wees trots en dankbaar. Je mag trots zijn op jezelf en dankbaar zijn voor wie je bent, dat geeft zelfvertrouwen.

Wees blij met jezelf en maak je niet druk om de mening van anderen en leef je leven zoals jij dat wilt.

Klaar om stappen te zetten?

De kenjezelf methode biedt je een concreet stappenplan

Ben jij die negatieve gedachten, vervelende gevoelens of belemmerende patronen ook zat, en wil je stappen voorwaarts zetten? Ben je er klaar voor om jezelf beter te leren kennen en nieuwe inzichten om te zetten in blijvende verandering? Kom dan langs bij een van onze retraites, ga zelf aan de slag of schakel de hulp van een coach in voor 1-op-1 begeleiding.

Wij gebruiken cookies om je ervaring op onze website te verbeteren. Deze digitale bestanden helpen ons om je voorkeuren te onthouden, de website beter te laten werken en je relevante inhoud te tonen. We delen je gegevens niet met derden.  Meer weten?  Check onze voorwaarden.